FRANKOFONIJA U OSIJEKU 2022

Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini preko 220 milijuna govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

U godini kada obilježavamo 125. godišnjicu osnivanja Francuske alijanse Osijek, program otvaramo 14. ožujka pravom glazbeno-scenskom poslasticom, kabare-predstavom splitske glumice Arijane Čuline u pratnji glazbenice i voditeljice Mirelle Meić pod nazivom “Varaš ga, ne ostavljaš ga”. Predstavu čini koktel francuskih šansona i duhovitih komentara koji se odnose na ljubavni život šansonijera, ali i na ljubav i brak općenito dakako, u njezinom prepoznatljivom stilu.

Program nastavljamo već tradicionalnom Revijom suvremenog frankofonog filma u suradnji s Kinematografima Osijek gdje ćemo, od 17. ožujka do 17. travnja predstaviti više od 15 novih naslova iz različitih frankofonih zemalja među kojima su, osim Francuske, Rumunjska, Belgija i Maroko.

Za najmlađu publiku, pripremili smo animiranu verziju najljepših francuskih i europskih bajki u izvedbi izvornih govornika. Bajke se objavljuju na Facebook stranicama  i Youtube kanalu Francuske alijanse Osijek od 4. ožujka do 2. travnja.