Frankofonija u Osijeku 2023

Međunarodni dan Frankofonije obilježava se 20. ožujka, a posvećen je francuskom jeziku i multikulturalnoj zajednici koju čini preko 250 milijuna govornika u svijetu. Ovaj dan slavi se na svih pet kontinenata kroz različita događanja koja oslikavaju bogatstvo kultura, običaja i vrijednosti Frankofonije.

Ovogodišnji program Frankofonije otvaramo 15. ožujka koncertom NoMad u Magis Poetry Caffeu. NoMad je novi glazbeni projekt švicarskog pisca i glazbenika Christopha Meyera. Album je rezultat dvogodišnjeg putovanja i snimanja diljem Europe, od Skandinavije do Španjolske te je snimljen u suradnji s brojnim glazbenicima, ponajprije s Cliveom Deamerom, bubnjarom Portisheada i Radioheada. Koncert predstavljamo u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom i zakladom ProHelvetia.

Program nastavljamo već tradicionalnom Revijom suvremenog frankofonog filma u suradnji s Kinematografima Osijek gdje ćemo, od 16. ožujka do 16. travnja predstaviti više od 10 novih naslova iz različitih frankofonih zemalja među kojima su, osim Francuske, Rumunjska, Belgija i Švicarska.

Za ljubitelje književnosti, 23. ožujka predstvljamo izbor iz suvremene frankofonske kratke proze

“Onda sam to ja” autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo objavljenog u suizdanju Meandra Medije i Sveučilišta u Zadru 2020. godine. U knjizi je okupljeno dvadeset priča iz svih dijelova svijeta, napisanih na francuskom jeziku. Promocija knjige prilika je za razgovor o frankofonskim književnostima, književnim prijevodima i rasprostranjenosti francuskoga jezika na pet kontinenata. Susret se organizira u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Meandar Media.Sudjeluju: Mirna Sindičić Sabljo, Vanda Mikšić, Branko Čegec i Klara Kožul

U nedjelju 2. travnja dašak francuske mode donosimo u kino Urania: kupite, prodajte i razmijenite odjeću, obuću i accessoire na našem modnom buvljaku, a inspirirajte se velikanom francuske mode uz projekciju filma Yves Saint-Laurent.

 

Program

15.03.2023. u 20h30              NoMad, koncert švicarskog glazbenika Christophea Meyera

                                                      Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan

16.3. – 16.4.                              Revija suvremenog frankofonog filma, Kino Urania

Program projekcija dostupan ovdje

24.03.2023. u 20h00            “Onda sam to ja” izbor iz suvremene frankofonske kratke proze

autorica Vande Mikšić i Mirne Sindičić Sabljo

                                                       Magis Poetry Caffe, ulaz slobodan

02.04.2023. od 16h30           Francuska modna nedjelja, modni buvljak i projekcija filma

Yves Saint-Laurent u kinu Urania

 

Dani Frankofonije realizirani su uz potporu Veleposlanstva Francuske republike, Švicarskog veleposlanstva, Veleposlanstva Kraljevine Belgije, Rumunjskog veleposlanstva, zaklade Pro Helvetia, zaklade Wallonie-Bruxelles international, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Osječko-baranjske županije i Kinematografa Osijek d.d.