SUBVERZIVNI VIKEND U KINU URANIA

Obilježavanje 50. godišnjice studentskih prosvjeda 1968.

Događanje Svibanj 68. najvažniji je društveni pokret u Francuskoj u XX stoljeću koji je označio temeljni prekid u političkoj povijesti i mentalitetima ljudi. Francuska alijansa Osijek, u suradnji s Francuskim institutom Zagreb, Švicarskim veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj i Kinematografima Osijek zajedno će obilježiti njegovu 50. obljetnicu nizom događanja:

 

Izložba “U srcu svibnja 68.”

Kino Urania : od 6. do 12. prosinca 2018.

Ova zbirka od 43 fotografije koje je Gras snimio tijekom najslavnijeg pariškog svibnja pronađene su u njegovoj osobnoj arhivi nakon njegove smrti 2007. godine.  Brojni fotografi svjedočili su tim burnim danima, no Philippe Gras jedan je od rijetkih koji su znali ne samo uhvatiti trenutak i pokret, već i prepoznati pravi smisao tog razdoblja promjena i prijepora.

 

 Filmovi

“Svibanj 68., neobično proljeće” Dominiquea Beaux

6.12. i 9.12. u 19h (1. dio) – Kino Urania
7.12. i 10.12. u 19h (2. dio) – Kino Urania

Seriju od dva dokumentarna filma, koji prate izložbu Philippea Grasa, napravio je povjesničar i filmaš Dominique Beaux. Filmovi prikazuju događanja iz svibnja 1968. u Francuskoj s gledišta onih protiv kojih su događanja iz svibnja 68. bila uperena: predstavnika javnog reda, vlasnika tvrtki, političara…Dva filma vode nas u istraživanje labirinta kontradiktornih i komplementarnih sjećanja, pomažu nam shvatiti snage i slabosti tog, iz temelja poljuljanog, društvenog poretka.

Film se prikazuje s podnaslovima na engleskom.

 

« Jean Ziegler, optimizam volje » Nicolasa Wadimoffa

8.12. u 20h – Kino Urania

  1. godine, Che Guevara traži od mladog Jeana Zieglera da se iz Švicarske nastavi boriti protiv « mozga kapitalističke zvjeri ». Uistinu, Jean Ziegler je kao profesor sociologije, pisac, političar i suradnik Kofi Annana cijeli svoj život posvetio borbi protiv nejednakosti, kapitalističkih oligarhija i odgovornih za glad u svijetu. U 82. godini, njegove su knjige prevedene na brojne jezike dok se i dalje, unutar Ujedinjenih naroda, bori kako bi ispunio davno dano obećanje. Njegov povratak na Kubu trenutak je suočavanja sa samim sobom : je li Ziegler pobjednik ili gubitnik u borbi protiv « Zvjeri » ?

Film se prikazuje s podnaslovima na engleskom.

Projekciju filma omogućilo je Švicarsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj

 

Predavanje « Studentski prosvjedi 68. – pedeset godina kasnije”

dr.sc. Boško Picula, politolog i filmski kritičar

8.12. u 19h – Kino Urania, ulaz slobodan

Nasljeđe studentskih protesta 1968. ne može se ograničiti na francusko društvo sedamdesetih. Događaji iz svibnja 68. pokrenuli su seriju prosvjeda diljem Europe te doprinijeli društvenim promjenama. Jesu li iste tematike i danas aktualne u europskoj Hrvatskoj ?

 

Ulaznice : redovne 20,00 kn, članovi Francuske alijanse i studenti 16,00 kn